Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria

0
230

Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria a fost înfiinţat în anul 1960. Fondator al corului, director artistic şi dirijor şef până în anul 2013 a fost celebrul specialist în coruri, academicianul Hristo Nedyalkov. Activitatea concertistică a Corului de Copii se întinde pe patru continente. Tinerii interpreţi bulgari au susţinut peste 2000 de concerte în cele mai renumite săli de concerte din: Neé York, éashington, Beijing, Londra, Paris, Berlin, Moscova, Viena, Praga, Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Mexico City, Tokyo, Honolulu, Cairo şi în multe alte oraşe din aproape treizeci şi două de ţări. Numai în Japonia corul a susţinut mai mult de 500 de concerte în peste 150 de oraşe, în perioada turneelor sale acolo!
Repertoriul Corului de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria cuprinde peste 800 de lucrări din toate epocile şi stilurile – de la vechi maeştri până la compozitori contemporani bulgari şi străini, precum şi prelucrări corale ale unor cântece populare bulgăreşti şi din folclorul altor popoare.
Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria este laureat, câştigător al multor premii întâi, speciale, absolute, medalii de aur şi diplome pentru înalte realizări artistice, obţinute la concursuri şi festivaluri corale naţionale şi internaţionale, iar în anul 2002, Federaţia Europeană a Corurilor din Uniunea Europeană l-a distins cu titlul de „Ambasador al Culturii Europene“.
În anul 2015, corului şi conducătoarei acestuia, Veneţia Karamanova, le-a fost conferită Placheta Onorifică a Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria (Parlamentul Bulgariei), cu prilejul aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea acestuia, precum şi premiul „Pana de Aur“ din partea Classic FM pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturii bulgare. Iar dirijoarea Veneţia Karamanova a fost decorată cu medalia „Veacul de Aur“ a Ministerului Culturii, cu diplomă şi cu sigiliul ţarului Simeon cel Mare al Bulgariei. În luna iunie a aceluiaşi an 2015, corul a fost decorat cu insigna de onoare a Fundaţiei „Bulgaria eşti tu“ pentru contribuţia adusă la dezvoltarea societăţii şi culturii bulgare. În septembrie 2015, Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria a fost distins cu diploma de onoare oferită de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în Republica Bulgaria, Excelenţa Sa Domnul Takashi Koidzumi, pentru contribuţia extraordinară adusă la dezvoltarea relaţiilor culturale, înţelegerii reciproce şi prieteniei dintre Japonia şi Bulgaria. La data de 1 noiembrie 2015, Corul de Copii al Radionului Naţional din Bulgaria împreună cu dirijoarea acestuia, Veneţia Karamanova, a primit înalta distincţie „Lira de cristal“ a Uniunii Muzicienilor şi Dansatorilor din Bulgaria şi Classic FM, la categoria „Artă corală“, pentru rezultate excepţionale pe parcursul anului pe scenele patriei. La cea de-a 26-a ediţie a topului „Muzicianul Anului“ din cadrul emisiunii de muzică clasică „Allegro Vivace“ a Radioului Naţional, ascultătorii au votat Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria, a cărui dirijoare este Veneţia Karamanova, să fie „Ansamblul anului“.
Din anul 2013 până în prezent în fruntea corului este dirijoarea Veneţia Karamanova, fostă asistentă şi discipolă a maestrului Nedyalkov. Ea activează ca dirijor al Corul de Copii al Radioului Naţional din Bulgaria începând cu anul 1978. În anul 1994 a fondat primul cor de copii bulgăresc pentru muzică ortodoxă „Copiii lui Orfeu“. De la începutul anilor ’90 până în anul 2005 a activat ca profesor în specialitatea dirijor de cor din cadrul Universităţii „Sf. Kliment Ohridski“ din Sofia, unde, de asemenea, a fondat un cor studenţesc de cameră.
Ca dirijor, Veneţa Karamanova a dobândit autoritate, precum şi distincţii internaţionale. Astfel, în anul 2001, la Preveza, Grecia, i-a fost acordat premiul special pentru cel mai bun dirijor. În acelaşi an a fost nominalizată pentru premiul „Lira de cristal“ al Uniunii Muzicienilor şi Dansatorilor din Bulgaria. Doi ani mai târziu, i-a fost conferit şi premiul pentru cel mai bun dirijor la concursul internaţional de coruri „Prof. Gheorghi Dimitrov“ din Varna, Bulgaria.
Din anul 2005 până în anul 2010 a fost profesor în cadrul „Noii Universităţi Bulgare“, în specialitatea dirijor de cor şi de ansamblu vocal. De asemenea a predat cursuri de formare pentru profesori şi dirijori în Bulgaria şi în străinătate.
În perioada 2006–2011, Veneţia Karamanova a fost preşedinta Asociaţiei Dirijorilor de Cor din cadrul Uniunii Muzicienilor şi Dansatorilor din Bulgaria. Pentru activitatea sa de creaţie în folosul comunităţii a primit cel mai prestigios premiu al Uniunii – „Lira de Aur“.
În anul 2015, Veneţia Karamanova a primit distincţia „Veacul de Aur” a Ministerului Culturii, cu diplomă şi cu sigiliul regelui Simeon cel Mare al Bulgariei, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturii bulgare.