Ansamblul BĂLGĂRE – 15 ani de existenţă

0
179

5 aprilie a fost data la care, din păcate, n-a fost posibilă deplasarea doamnei deputat Mihaela Csokany la Sofia, la invitaţia Ansamblului Folcloric Naţional ,,Bălgăre“, cu ocazia aniversării a 15 ani de existenţă. Dumneaei a fost reprezentată însă, ocazie fericităpentruafiînmânatăplachetadinparteaU.B.B.
– R., pentru Ansamblul ,,Bălgăre“, care devine astfel CEL MAI BUN PRIETEN AL NOSTRU.
Prietenia româno-bulgară şi la nivelul celor două parlamente a fost pricina pentru care nu a fost posibilă deplasarea la Sofia a doamnei deputat Mihaela Csokany. Noi suntem mândri că deputatul nostru conduce Comisia de prietenie româno-bulgară dinParlamentulRomâniei,aşacumşidoamnadeputat Svetlana Anghelova din Parlamentul Bulgariei şi-a exprimat dorinţa ca şi dumneaei să facă parte din grupul de deputaţi bulgari. Întâlnirea doamnelor deputate din cele două parlamente a fost posibilă pe data de 12 aprilie la Ruse înaintea spectacolului „A VIII-a MINUNE“, în care artiştii Ansamblului
,,Bălgăre“ au electrizat publicul care a umplut sala. Hristo Dimitrov, producătorul, regizorul si conducătorul minunatuluiAnsamblu ,,Bălgăre“ a fost o gazdă extraordinară şi s-a bucurat de prezenţa celor două doamne deputat.
Vizita neoficială a doamnei deputat Mihaela Csokany la Ruse a început către prânz, pe la ceasurile 11, când a fost primită de doamna Vyara Koseva, directorul Centrului Cultural „Hristo Botev“, iar pâinea, sarea dar şi cavelerul cu sabie îmbrăcat cu replicacostumuluimareluirevoluţionarşipoetbulgar, Hristo Botev, au făcut ca atmosfera să fie una de familie, în care fraţii şi surorile s-au regăsit… în sfârşit. S-au discutat lucruri concrete şi dorinţa patrioţilor bulgari de la Ruse să ajungă la fraţii lor în Banat, a fost răsplătită cu o invitaţie de principiu din partea doamnei deputat Mihaela Csokany, de a fi oaspeţii noştri pe 24 mai, dacă va fi posibil, sau la o altă dată, când formaţia de dansuri moderne şi balet a centrului cultural „Hristo Botev“ va putea încânta privirile bulgarilor bănăţeni şi nu numai…
Discuţiile cu doamna Koseva care au urmat în timpul prânzului au fost constructive şi crează perspectivele unor colaborări cu rezultate finale fericite. La întrevederea cu doamna deputat Svetlana Anghelova s-au discutat chiar posibilităţi de îmbunătăţirea traficului rutier pe podul prieteniei Giurgiu-Ruse dar si perspectivele colaborării

româno-bulgare la toate nivelurile. Deputatul nostru a asigurat partea bulgară că se vor depune toate eforturile care depind de bulgarii din România pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două popoare.
Coşul de flori în culorile drapelului bulgăresc, oferit Ansambulului ,,Bălgăre“, de către deputata Mihaela

Csokany, a făcut deliciul fotografilor profesionişti prezenţi în număr mare la eveniment. Cu modestia ce o caracterizează, deputata Mihaela Csokany a urat cele bune fraţilor noştri din Bulgaria, în momentul când, la sfârşitul spectacolului, Hristo Dimitrov a invitat-o pe scenă, fiind onorat de prezenţa dumneaei.
Presa locală din Ruse a comentat vizita neoficială a deputatului nostru la Ruse în Saptămâna Mare, apreciind disponibilitatea doamnei deputat Mihaela Csokany şi dorinţa acesteia de a continua proiectele începute, dar şi iniţiativa unor noi oportunităţi pentru cele două maluri ale Fluviului Danubius.
VizitalaAlexandriaşilaIzvoarele(jud.Teleorman), întâlnirea cu copiii care au dansat pentru prima dată dansuri populare în costume bulgăreşti la Izvoarele, vizita pe „neanunţate“ a încheiat astfel o primă etapă de muncă, muncă începută cu entuziasm în calitate de reprezentant a minorităţii bulgare din România în Parlamentul ţării noastre.
Obiceiurile şi tradiţiile de început de an specifice bulgarilor: 1 februarie şi 14 februarie – Zarezan, 27 februarie – Cucii din Brăneşti şi 4 martie – „Paştele Cailor“ de la Târgovişte, au reuşit să facă deliciul presei iar noi, bulgarii din România, trebuie să ne mândrim că putem duce tradiţiile mai departe.
Păstrarealimbiipărinteştivafiunobiectivprincipal al doamnei deputat, aşa că pe data de 13 aprilie, la Şcoala generală din Izvoarele dar şi la întâlnirea cu primarul aceleaşi localităţi, Dan Ghena, discuţiile au condus către un rezultat final pozitiv. Cale de întoarcere nu există, limba bulgară trebuie studiată la Şcoala generală Izvoarele, jud. Teleorman…
Eu mă grăbesc să termin de scris că se apropie Ziua cea Mare (Paştele) şi n-am pregătit nimic. Mai bine dau o fugă la Veliko Târnovo sa iau mielul de la frati’miu Nikolay, dar îi zic sa-l şi pregătească, că eu n-am unde, apoi trec pe la Razgrad la cofetaria… nu-i zic numele… sa iau un tort, că mă aşteaptă Dan la Constanţa să bem un vin şi să ciocnim un ou aşa ca de VELIKDEN (PAŞTI în limba bulgară). Ce? Nu-l ştiţi pe Dan? Adică nu!… Că n-aveţi de unde… Ce mai! Fug că nici cozonaci n-am, că Maria de la Asenovo nu-mi dădu…! Hai, Paşte fericit ! Hai, La mulţi ani! Să citiţi cu plăcere şi data viitoare!
Al Dumneavoastră,

Înger român de origine bulgară
Todor ANGHEL (Тодор АНГЕЛ)