Cinecultura – ediţia a opta

0
175

Festivalul de film Cinecultura, organizat de Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Politehnică Timişoara aflat la cea de-a opta ediţie, a reunit şi în acest an o serie de filme reprezentative apărute în ultimii ani.

 

În perioada 20-25 martie, în fiecare seară, în Aula Magna „Ioan Curea“ a Universităţii de Vest din Timişoara, au fost prezentate producţii cinematografice din Europa şi din America Latină, aduse în atenţia publicului de către lectorii de limbi străine şi de limba română pentru străini, de la Universitatea de Vest şi de la Universitatea Politehnică.

Filmele străine au fost difuzate în original, cu subtitrarea în limbile română sau engleză.
Spre bucuria noastră, a bulgarilor bănăţeni, anul acesta, la cea de-a 8-a ediţie ne-am putut mândri, bucura şi viziona o ecranizare bulgărească şi anume filmul, de fapt drama bulgărească „МАЙМУɇА“ („MAIMUŢA“), din 2016, cu subtitrare în limba engleză. Regizorul acestui fim este Dimitar Kotzev-Shosho. Acest film ridică întrebări legate de confruntarea cu viaţa şi cu moartea, cu destinul, cu singurătatea omului şi cu o rezolvare de natură spirituală în situaţiile dificile ale vieţii. Filmul impresionează printr-o abordare originală pentru
filmografia bulgărească.


Vizionarea ne lasă cu sentimentul de căldură şi apropiere de eroii filmului ca şi când am trăit totul împreună cu ei.

Prezentarea filmului a fost făcută de domnişoara Nadia Şehabi – consiliera deputatei Petronela Mihaela Csokany.

A.P.