Situaţia din Siria şi din regiunile învecinate constituie în aceste clipe cea mai severă criză umanitară

0
63

CURIA EPISCOPALIS TIMISOARENSIS

Prea onoraţi şi prea cucernici părinţi, Iubiţi credincioşi,

Situaţia din Siria şi din regiunile învecinate constituie în aceste clipe cea mai severă criză umanitară şi de încălcare a drepturilor omului din lume. Războiul din Siria a intrat în al şaselea an şi a provocat suferinţe fără precedent pentru populaţia ţării. Conflictul a devenit din ce în ce mai sângeros şi chiar dacă nu există statistici exacte, numărul persoanelor care au murit în acest război este estimat între 250.000 şi până la 400.000, mulţi dintre ei creştini. Peste 11 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor, iar dintre aceştia circa 4 milioane s-au refugiat în afara Siriei. Cei mai mulţi se află acum în ţările vecine (Turcia, Liban, Iordania), adesea fără cele mai elementare condiţii de trai.

Urmând îndemnul Sf. Părinte Papa Francisc, ajutorarea celor afectaţi de acest conflict a devenit o preocupare majoră pentru reţeaua Caritas pe plan internaţional:
  • Caritas Siria (o organizaţie importantă în Siria, aproximativ 10% din populaţia Siriei este reprezentată de creştini de diferite confesiuni) continuă, în ciuda situaţiei dificile, să ofere ajutor pentru grupurile cele mai vulnerabile, mai ales pentru refugiaţii interni.
  •  Organizaţiile Caritas din Liban, Iordania şi Turcia sprijină zeci de mii de sirieni ajunşi în ţările lor.
  •  Organizaţiile Caritas din toată lumea oferă sprijin financiar, logistic şi tehnic pentru organizaţii partenere din Siria şi ţările vecine
Într-un moment atât de dificil pentru semenii noştri din Siria, Confederaţia Caritas România prin Programul Naţional de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă împreună cu partenerii din reţeaua Caritas Internationalis doreşte să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Siria, respectiv celor care s-au refugiat în ţările vecine (Liban, Iordania, Turcia).
Vă îndemn să vă alăturaţi acestei acţiuni de ajutorare organizând o colectă în parohiile diecezei noastre. Colecta pentru Siria va avea loc în toate bisericile noastre în data de 19 februarie 2017, iar fondurile adunate vor fi predate Federaţiei Caritas a Diecezei Timişoara care le va direcţiona mai departe spre aceşti nevoiaşi.
† Martin episcop de Timişoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here